Usaha FMBA Menyeru supaya Tiada Pembaziran di Bulan Ramadhan Sempena Majlis Berbuka Puasa yang diadakan di DTandor
Kuala Lumpur 27 March 2023 Gabungan Persatuan-Persatuan Perniagaan Malaysia (FMBA)
ialah organisasi yang terdiri daripada 200 persatuan dan dewan perniagaan, mewakili lebih
500,000 pemiagaan merentas semua sektor. FMBA adalah federasi yang terbesar
dan satu-satunya suara kolektit yang bersatu bagi semua perniagaan yang beroperasi
di Malaysia. Secara kolektif, FMBA telah menganjurkan dan menganjurkan lebih daripada
dua belas forum, sidang akhbar dan penglibatan dengan ahli yang merupakan pemain
industri dari semua sektor, berkaitan dengan keadaan ekonomi negara dan perniagaan
mereka.
Records sebagai syarikat pertama yang menceburi bidang
francais bagi pengendalian
makanan India Utara di Malaysia. D Tandoor telah berjaya
membuka cawangan baru di
Australia dan sedang dalam perancangan untuk membuka
beberapa cawangan lagi di Timur
Tengah, Eropah dan negara - negara Asean.
kepada semua lapisan masyarakat tentang pembaziran makananan. Satu amalan yang
sangat berleluasa dibulan berpuasa 1alah tabiat pembaziran makanan.
Pembaziran makanan di bulan puasa adalah suatu yang sangat mendukacitakan kerana
1a merosakkan nilai dan tuiuan sebenar kita berpuasa.
Ibadah puasa adalah berkisar tentang memahami kesukaran hidhum
mereka yang kurang
bernasib baik dan menunjukkan rasa empati terhadap mereka
Oleh itu, membazirkan
makanan semasa berpuasa bertentangan dengan
nilai-nilai ini dan memunjukkan ketidakbertanggungjawaban dan kekurang kesedaran
tetang impak pembaziran tersebut secara sosial dan kepada alam sekitar.
pembaziran makanan
membawa implikasi sosial dan ekonomi yang serius di mana
terdapat krisis makanan, pembaziran makanan membazirkan sumber daya yang
penting dan memburukkan lagi keadaan kelaparan dan kemiskinan. Selain itu,
pembaziran makanan juga mengakibatkan peningkatan kos makanan dan
juga membawa kesan terhadap keupayaan idividu untuk menmbeli dan
mengakses makanan yang mencukupi. Salah satu punca pembaziran makanan
berlaku apabila restoran atau hotel menyediakan hidangan berlebihan
untuk ramai
orang yang berbuka puasa tetapi tidak dapat menghabiskannya.
sebagai langkah untuk
mengelakkan pembaziran makanan yang berlebih lebihan.
Ini merupakan tahun
ke-empat kami berbuat demikian sejak 2019.
mengurangkan
pembaziran makanan di bulan puasa dan sepanjang tahun. Pembaziran
makanan semasa berpuasa adalah suatu yang tidak boleh diterima. Di bulan Ramadhan,
kita perlu memupuk keupayaan untuk menguruskan makanan dengan bijak dan
memastikan makanan disalurkan kepada mereka yang memerlukannya.
Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) menganjurkan program program kebajikan (CSR) setiap
tahun sebagai tanda manghargai dan membantu golongan yang berkurang upaya
Pada tahun ini juga, DTandoor bersama dengan Yayasan Kasih Kanser & Kronik
(YKKK) akan
mengedarkan bantuan makanan CSR dengan bantuan dari Majlis Agama
Islam Wilayah
Persekutuan (MAIWP) kepada petugas-petugas yang bertugas sepanjang
bulan Ramadhan ini
dan juga pesakit pesakit di Hospital sebanyak 10,000 pek makanan
untuk 40,000 kumpulan
sasaran.
dan pesakit- pesakit
hospital adalah untuk memberi sokongan dan penghargaan kepada
mereka yang bekerja
sebagai petugas barisan hadapan dalam menjaga kesihatan
masyarakat,
tenutamanya semasa bulan Ramadan dan Hari Raya Aidilfitri. Sumbangan ini
bertujuan untuk
menyampaikan pesanan kasih sayang dan memberi semangat kepara
kakitangan hospital agar mereka terus memberikan perkhidmatan yang terbaik
kepada pesakit.
tahunan bagi memberi kesedaran kepada semua lapisan masyarakat mendapat sambutan,
sokongan dan dorongan yang sewajarnya. Dengan adanya program sebegini,
Ia akan dapat memberi sinar keceriaan dan kegembiraan kepada petugas petugas
dan pesakit pesakit tersebut Jutaan terima kasih saya ucapkan
kepada semua penaja pada hari ini dan semua Ahli Jawatankuasa
Pelaksana yang bertungkus lumus memberi komitmen, tenaga dan masa
bagi menjayakan
program ini. Semoga bertemu lagi pada tahun hadapan.
Comments
Post a Comment